BEAUTY BLOG, BEAUTY TIPS & ADVICE

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ “MUST” ΧΕΙΜΩΝΑ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το να φοράει κανείς αντηλιακό δεν είναι θέμα καλλωπισμού, αλλά σημαντικός παράγοντας της υγείας μας. Δεν έχει σημασία η ηλικία ή το φύλο, αλλά το ότι το δέρμα μας από την γέννηση μας χρειάζεται προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, καθημερινά!

Πολλοί έχουν συσχετίσει το αντηλιακό μόνο με το καλοκαίρι και συγκεκριμένα με την θάλασσα.

Έχει συννεφιά, οπότε δεν χρειάζεστε προστασία, σωστά; Λάθος! Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, έως και το 80 τοις εκατό των ακτινών UV του ήλιου μπορεί να περάσει από σύννεφα.

Να θυμάστε πως  τα χειμερινά σπορ μπορούν να μας εκθέσουν σε πιο επιβλαβείς ακτίνες, επειδή το χιόνι μπορεί να αντανακλά έως και το 80% των επιβλαβών ακτινών UV αυξάνοντας την έκθεσή σας και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επίσης υψηλότερη σε υψηλότερα υψόμετρα.

Το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κακή του δράση δε σταματάει τις ημέρες του χειμώνα ή τις ημέρες που δε φαίνεται να έχει και τόσο ήλιο. Είναι σημαντικό επιπλέον να επισημάνουμε την προσθετική ιδιότητα της ακτινοβολίας, καθώς αυτή συσσωρεύεται με αποτέλεσμα οι βλάβες να εμφανίζονται ακόμη και χρόνια μετά.

Ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζατε το δέρμα σας στο παρελθόν, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε να κάνετε τα πράγματα σωστά. Τα λίγα λεπτά που θα χρειαστούν για να απλώσετε το αντηλιακό σας ,είναι αρκετά για να σας δώσουν ένα εγγυημένο αποτέλεσμα .

Οφέλη και τι μπορεί να μας χαρίσει.

  • Πρώτα από όλα προστατεύουμε το δέρμα μας από το κοινό «κοκκίνισμα, έγκαυμα, και μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να εκτείνονται από την εμφάνιση ενοχλητικών σπίλων έως και κακοήθεις βλάβες του δέρματος.
  • Αποτρέπουμε την εμφάνιση ή επιδείνωση ευρειαγγειών και κόκκινων φλεβών.
  • Καθυστερήσουμε τη γήρανση του δέρματός. Μελέτες δείχνουν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο διεισδύουν στο δέρμα. Εκεί, καταστρέφουν τις ίνες που διατηρούν το δέρμα σταθερό, επιτρέποντας την ανάπτυξη ρυτίδων. Νομίζω ότι ένας από τους κύριους λόγους που φαίνομαι χρόνια νεότερη από την ηλικία μου είναι επειδή ήμουν επιμελής πάντα τουλάχιστο με το αντηλιακό μου με SPF πάντα 50.
  • Διατηρούμε το δέρμα μας λαμπερό, αποτρέπουμε την εμφάνιση πανάδων και αποχρωματισμών της επιδερμίδας. Το ηλιακό φως προκαλεί υπερπαραγωγή μελανίνης κατά τόπους με αποτέλεσμα τις ενοχλητικές πανάδες και τους αποχρωματισμούς της επιδερμίδας. Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την καταστολή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των κυττάρων. Έτσι το δέρμα μας φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.
  • Προστατευόμαστε από λοιμώξεις, η ανοσία μας μειώνεται από το ηλιακό φως
  • Αποφύγουμε την επιδείνωση ορισμένων νοσημάτων (ροδόχρους νόσος, έρπης, ανεμοβλογιά́, ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος και άλλες δερματοπάθειες) αλλά και την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

Τώρα, Πως θα επιλέξετε το σωστό αντηλιακό;

Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, πρέπει να σκεφτείτε τον παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF), τα συστατικά και αν χρειάζεστε ένα ειδικό αντηλιακό για το δέρμα ή τις δραστηριότητές σας.  Ένα αντηλιακό με SPF 30 θα αποκλείσει το 97% των ακτινών UV-B του ήλιου. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε από 50 μέχρι 70 SPF.  Γνωρίζετε ότι καθώς οι αριθμοί SPF αυξάνονται πέραν των 50, το ποσό που προστατεύουν αυξάνεται πολύ ελαφρώς;  Για παράδειγμα, ένα SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτινών UV-B, ενώ ένα SPF 100 μπλοκάρει το 99% των ακτινών UV-B.

Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος και τι εννοούμε με αυτό. Το αντηλιακό ευρέως φάσματος προστατεύει από τις ακτίνες UV-A και UV-B και  είναι διαφορετικοί τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Θα πρέπει να αναγράφετε στο προϊόν.

Επίσης λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η ασφάλεια και η πιθανή τοξικότητα, οι αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά. Καλυτέρα όλα μας τα αντηλιακά να είναι όσο πιο φυσικά γίνετε και να μην περιέχουν χημικά, παραφίνες, πετρέλαια κ.α.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (PARABENS), το οποίο είναι κοινό συστατικό σε ορισμένα αντηλιακά. Εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτό το συστατικό, αναζητήστε ετικέτες αντηλιακού που φέρουν την ένδειξη “PARABENS FREE.”

Τα «φυσικά» αντηλιακά λειτουργούν μπλοκάροντας και αντανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα «χημικά» αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα σας απορροφώντας την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Σε αντίθεση με τα χημικά αντηλιακά, τα φυσικά αντηλιακά δεν απορροφούνται από το δέρμα σας, επομένως είναι πιο ήπια και λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τη χημεία του σώματός σας.

Γνωρίζετε ότι με τη χρήση ακριβής κρέμας και ορού περιποίησης του δέρματος, εάν δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, σπαταλάτε το χρόνο και τα χρήματά σας. Κανείς δεν θέλει να φαίνεται μεγαλύτερος από τα χρόνια του!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *