Φίλοι μας, αρχικά να ξέρετε ότι η ακμή δεν έχει ηλικία!
Τι είναι η ακμή που βασανίζει όλες τις ηλικίες, τι φταίει και πως την αντιμετωπίζετε ;
Εδώ θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε με απλά λόγια τι είναι ακμή και πως μπορείτε να βοηθηθείτε.
Η ακμή είναι μια συνήθης χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από απόφραξη και φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων. Εκδηλώνεται κλινικά με λιπαρότητα και ένα πολύμορφο εξάνθημα (φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις βλάβες), που συχνά οδηγεί σε σχηματισμό ουλών.
Πρόκειται για μια κοινή δερματική πάθηση κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας, παρόλα αυτά η λεγόμενη «ακμή των ενηλίκων» δείχνει να αυξάνεται, ειδικά στις γυναίκες και στο ηλικιακό γκρουπ μεταξύ 30-50 χρόνων.
Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματός μας φράσσουν από νεκρά δερματικά κύτταρα. Τα νεκρά δερματικά κύτταρα ανεβαίνουν στην επιδερμίδα. Όταν το δέρμα μας αρχίζει να συνθέτει σμήγμα, που είναι απαραίτητο για να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα μας, τα νεκρά αυτά κύτταρα παραμένουν κολλημένα μεταξύ τους μέσα στον πόρο. Συνεπώς, αντί να ανεβούν στην επιφάνεια του δέρματος, τα νεκρά κύτταρα παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στον πόρο.
Μήπως πιστεύετε ότι η ακμή είναι μόνο σπυράκια; Λανθάνεστε!! Δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν εκδηλώσεις της ακμής όπως:
- Μαύρα στίγματα (Ανοιχτοί φαγέσωρες)
- Λευκά στίγματα (Κλειστοί φαγέσωρες)
- Κόκκινα σπυράκια (Βλατίδες)
- Κόκκινα σπυράκια με λευκό σμήγμα (Φλύκταινες)
- Κύστες
- Οζίδια
Εμφανίζεται στην πλάτη, στο στήθος, στο λαιμό, στους ώμους, στους βραχίονες, στα οπίσθια και φυσικά στο πρόσωπο.
Παίζει και σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία του ατόμου. Πολλοί νιώθουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι ίδιοι καταθέτουν ότι η ακμή τους κάνει να νιώθουν άβολα. Αποφεύγουν τις φιλικές και κοινωνικές συναναστροφές και απουσιάζουν συχνά από το σχολείο ή την εργασία τους.
Θέλετε όντως να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα σας;
- Προσέξτε την διατροφή σας, τροφές που μπορούν να ανεβάσουν γρήγορα και κατακόρυφα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, όπως λευκό ψωμί ή άλλες αμυλούχες τροφές (π.χ. πατάτες τηγανιτές) πρέπει να αποφεύγονται, γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε έξαρση την ήδη υπάρχουσα ακμή.
2. Το αντιηλιακό σας να μην είναι λιπαρό.
3. Το make up. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του make up και να συμβουλευτούμε τον Δερματολόγο μας. Υπάρχουν make up που προκαλούν τα ίδια ακμή, τη λεγόμενη ακμή των καλλυντικών. Η ακμή των καλλυντικών παρουσιάζεται ακόμη και σε γυναίκες που υπό κανονικές συνθήκες δε θα εκδήλωναν ακμή. Επιλέγουμε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα make up.
Ξεπλένουμε πάντα με χλιαρό νερό. Δε χρειάζεται να τρίβουμε επίμονα για να αφαιρέσουμε το make up.
4. Να καθαρίζουμε τα βουρτσάκια του make up κάθε βδομάδα και να είμαστε σίγουροι ότι τα χρησιμοποιούμε μόνο εμείς. Η ακμή δεν είναι μεταδοτική. Τα βακτήρια όμως που προκαλούν ακμή, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, όπως και το σμήγμα του δέρματος άλλων ανθρώπων μπορεί να υπάρχει στα βουρτσάκια του make up.
5. Μην ακουμπάτε με λερωμένα χέρια στο πρόσωπο. Καθαρίζουμε το πρόσωπο μας τουλάχιστον 2 φορές την μέρα (πρωί κι βράδυ) και σίγουρα μετά από δραστηριότητες που μας κάνουν να ιδρώνουμε.
Δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόζουμε τη θεραπεία που μας σύστησε ο ιδικός!
Οι πληροφορίες που σας δίνουμε είναι για πληροφόρηση σας και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την γνώμη του θεράποντα ιατρού σας.
Εάν τώρα έχετε αγανακτήσει και δοκιμάσει τα πάντα , εμείς εδώ προτείνουμε κάποια φυσικά προϊόντα τα οποία έχουν βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις και έχουμε ορατά αποτελέσματα σε περίοδο τουλάχιστον ενός μηνός.